Afgangsprøven i slutningen af 9. eller 10. klasse kan virke skræmmende og overvældende. Hvis du ringer til Elevtelefonen møder du et ungt menneske, der netop har været igennem de selvsamme prøver. Her kan du modtage tips og tricks, og forhåbentligt blive mere sikker og rolig på dine prøver.

Baggrund

Afgangsprøverne er genstand for nervøsitet hos mange 9. og 10. klasser, når den tid nærmer sig. I forbindelse med prøverne føler mange elever et pres fra dem selv, kammeraterne og måske også forældrene. Mange vil gerne klare sig godt, og er lidt utrygge ved denne nye oplevelse. Særligt ved de mundtlige prøver oplever mange at blive ramt af fænomenet ”eksamensangst”, hvor man kan blive utrolig nervøs og i værste tilfælde have svært ved at gennemføre prøven – i hvert fald lige så godt, som man måske ellers ville have fagligt niveau til.

Det er selvfølgelig en skam at der bruges så mange kræfter på at være nervøs, både før og under prøven. Men bare rolig. Hjælpen er nær. Der er mange steder man kan indhente viden om eksamensangst, og generel viden om hvordan man bedst griber afgangsprøverne an. Os her ved Elevtelefonen er blot en af mulighederne.

Viden på området

Det er helt naturligt at være nervøs inden eksamen. De fleste ville endda mene, at det er sundt med lidt nervøsitet. Dog er det selvfølgelig aldrig målet, at man skal blive så nervøs at man for alvor frygter at dukke op til eksamen. En rundspørge foretaget af Videnskab.dk, blandt 1023 folkeskole- og gymnasieelever i 2009 afslørede, at hele 70 procent af pigerne mener, de bliver så nervøse inden eksamen, at det påvirker deres præstation. 38 procent af de adspurgte overvejede medicin inden eksamen. Derfor er det utroligt vigtigt, at der bliver kommunikeret ordentligt, og sat fokus på hvordan man som elev håndterer eksamensangst.

Sådan rådgiver vi

Når du ringer ind til Elevtelefonen, er det en af vores mange frivillige rådgivere der tager telefonen. Vores rådgivning er anonym, hvilket betyder at du ikke behøver at fortælle hvad du hedder.

Elevtelefonen er en rådgivningslinje, hvilket betyder at vi ikke kan give dig en løsning på dit problem, men at vi meget gerne vil hjælpe dig med at finde en.

Vi rådgiver efter en model, der lægger vægt på anerkendelse. For os er det vigtigt at vi i rådgivningen anerkender at problemet er der, men at der også findes en løsning. På den måde bevæger vi os fremad i stedet for at blive ved problemet.

Vores rådgivere er alle lige gået ud af grundskolen, og er derfor fulde af inspiration fra deres egen skolegang.

3 tips til afgangsprøven

  1. Læs op – Det kan give ro i maven at vide, at man har læst op til prøven. Så kan du heller ikke have dårlig samvittighed over, at du ikke fik læst hele pensum. Ligegyldigt hvor kedeligt det kan lyde, er det faktisk en super god ide.
  2. Tal med din lærer – Fortæl din lærer at du er nervøs. Din lærer håber på det bedste for dig igennem afgangsprøven, derfor er de også tit gode at snakke med inden. Din lærer kan måske fortælle dig præcis hvad der kommer til at ske til prøven, så du kan blive mere tryg.
  3. Det er ok at være nervøs – Tit bliver man irriteret over at man er nervøs til en prøve, men træk vejret. Det er helt naturligt at blive nervøs når man kommer ud for nogle ting der virker lidt skræmmende. Alle bliver nervøse på et tidspunkt.