I dag foregår størstedelen af vores kommunikation digitalt, hvilket også har gjort digitalmobning til et stigende problem. Undersøgelser viser at hver femte elev har fået ondsindede beskeder eller fået delt billeder mod deres vilje. Alvorlige forseelser, som kan være enormt ødelæggende. Det kan være svært at komme digital mobning til livs, både på skolen og i fritiden, men med den rette hjælp og rådgivning, finder vi en fælles vej igennem skammen og smerten.

Hos Elevtelefonen kan du få hjælp og støtte, hvis du har været udsat for digital mobning, eller kender nogle på din skole, der lider under det. Du er ikke alene – Lad os hjælpe! Alle fortjener et skoleliv med masser af venskab, kærlighed og glæde.

Digitalmobning på de sociale medier

Noget af det mest ubarmhjertige ved digital mobning på de sociale medier er, at man ikke kan slippe væk fra det. Du kan ikke “bare” skifte skole og derved undgå overgrebene. Derfor kan bekæmpelsen af digital mobning også virke meget uoverskueligt – særligt når mange mobbere gemmer sig bag falske profiler. Det betyder imidlertid ikke, at du ikke har rettigheder eller at det slet ikke kan stoppes. Vejen dertil kan imidlertid godt være lang og svær.

Heldigvis kæmper flere og flere børn og voksne imod mobberne. Hos Elevtelefonen kan du møde nogle af disse modige unge. Det er elever som selv har været udsat for digital mobning, og som kan oplyse dig om dine rettigheder, og lytte når du er ked af det. Sammen sætter vi en stopper for digitale overgreb.

Digitalmobning – Husk mennesket bag skærmen!

De sociale medier som fx Facebook, Instagram, Snapchat, og kommunikationsplatforme som Skype og Discord, er fantastiske redskaber til at vedligeholde og udbygge dine sociale relationer – så længe du og dine klassekammerater husker at behandle hinanden lige så godt online som offline. Husk, at der altid sidder en person bag skærmen, som har følelser og krav på respekt. En ting sagt online, kan være lige så sårende, som hvis det siges ansigt til ansigt i skolen. Lad Elevtelefonens rådgivere hjælpe dig og de andre elever med gode råd og støtte, så I bliver bedre til at huske mennesket bag skærmen.

Den sociale isolation ved digital mobning

Et af de hårdeste elementer ved digital mobning er den sociale isolation. Mange elever oplever udelukkelse fra klassens eller skolens sociale fællesskaber, hvilket kan være meget smertefuldt. Selvtilliden får et alvorligt knæk, som kan forfølge dig resten af livet. Måske mister du også helt lysten til at gå i skole. Fraværet stiger og tristheden vokser. Meget af den mobning, som Elevtelefonen får henvendelser på, er netop social udelukkelse. Et område som kan være enormt svært at sætte ind overfor. Men fortvivl ikke – Elevtelefonens rådgivere sidder klar til at lytte og hjælpe. Du har ret til et godt skoleliv.

Bekæmpelse af digital mobning er også de voksnes ansvar

Hvis du udsættes for digital mobning på din skole, er det første skridt altid at sige det til dine forældre eller din lærer. Du skal ikke holde det for dig selv, for så vinder mobberne. Det kan føles skamfuldt, at skulle fortælle om overgrebene, men husk at det aldrig er din skyld. Du har ikke bedt om at blive mobbet digitalt. Hvis du har sendt et billede til en ven i fortrolighed, er du ikke selv udenom det, hvis vedkommende bryder loven ved at dele det uden din accept. 

Hvis du mobbes eller isoleres socialt, skal du heller ikke holde det for dig selv. Du har ret til et godt skoleliv – ligesom alle andre. Kæmp for dine rettigheder, men husk at det i sidste ende altid er de voksnes ansvar. Du behøver ikke kæmpe alene. Hos Elevtelefonen tror vi på dig – lad os hjælpe dig, din familie og dine lærere med at bekæmpe digital mobning.

Forskellen imellem digital mobning og chikane

Umiddelbart minder chikane og mobning meget om hinanden. Ved mobning udelukkes man ofte fra et fælleskab på skolen eller fra andre grupper. Chikanen viser sig igennem onde bemærkninger. Det kan også være seksuelle hentydninger eller spredning af ondsindede rygter. Uanset om du udsættes for digital mobning eller chikane i forbindelse med dit skoleliv, eller måske begge dele, kan det være enormt skadende for dit selvværd. Det skal derfor stoppes, så du ikke bliver mere og mere ked af det.

Elevtelefonen står klar til at hjælpe dig, og give dig konkrete redskaber til, hvordan du kan begynde at bryde den onde cirkel, uanset hvilken type digital mobning du eller dine klassekammerater oplever.

Digitalmobning i form af trusler på nettet

Selvom du ikke sidder i samme rum som dem, der udsætter dig for digital mobning, kan du i nogle tilfælde godt blive rigtig bange. Måske bliver du truet med vold, fx.: “Jeg giver dig tæsk, næste gang jeg ser dig” eller lignende uhyggelige bemærkninger. Der er heldigvis sjældent handling bag ordene, og nogle gange er det måske kun skrevet i “sjov”. Bliver du imidlertid bange, skal du ikke holde truslen for dig selv.

Føler du dig truet, skal du sige det til dine forældre og til din lærer. Du har ret til et godt og trygt skoleliv. Gem truslerne, hvis det er muligt, så dem der truer dig, kan blive holdt til ansvar. Det er imod loven at true andre mennesker med vold. Ring til Elevtelefonen og få rådgivning og støtte til at sige fra.

Fysisk vold på nettet og i virkeligheden

Vold er oftest noget som børn og voksne udsættes for i den virkelige verden, men det har også en digital vinkel. Indenfor de sidste par år, er der kommet flere og flere tilfælde af digital vold. Det foregår ved at nogle filmer virkelige voldsepisoder, hvorefter de deles på nettet.

Fænomenet “happy slapping” er et eksempel på vold på nettet. Happy slapping går ud på at tilfældige børn eller voksne bliver overfaldet og slået, imens det filmes, herefter deler de skyldige videoen på nettet eller via sms. Det er ulovligt på flere måder. For det første er fysisk vold strafbart. I Danmark er det ulovligt at slå både børn og voksne. Dernæst er det også ulovligt at optage og offentliggøre voldsepisoder – både på hjemmesider, via sms og lignende. Slutteligt er det også strafbart at dele billeder af (og informationer om) andre mennesker uden at personen har givet tilladelse til det. Her beskytter persondataloven dine rettigheder. Har du spørgsmål, skal du endelig kontakte Elevtelefonen.

Digitalmobning i form af blufærdighedskrænkelser

Som du sikkert godt ved, er det ulovligt at røre ved andre personers intime kropsdele, uden at personen har givet tilladelse til det. Det gælder også, hvis man som barn, ung eller voksen er for bange til at sige tydeligt fra. Vores kroppe er vores egne, hvilket ALTID skal respekteres.

Det samme gælder i den digitale verden. Her er det strafbart at dele nøgenbilleder eller videoer af andre, uden at de har givet lov til det – både på nettet, sms eller via andre digitale kanaler. Det gælder også, hvis du har fået tilsendt billedet eller videoer af personen selv. Du må stadig ikke sende det videre eller vise det til andre på din skole. Føler du dig krænket af det tilsendte billede, skal du derfor sige det til dine forældre eller til din lærer, så de kan tage fat i afsenderen. Du må ikke dele det eller sende det videre på anden vis – hverken på skolen eller i fritiden.

Det er også ulovligt at optage film af andre i intime situationer fx hvis du ser en af dine klassekammerater bade efter gymnastik. Det er forbudt at filme og dele sådanne private og intime situationer. Du har masser af rettigheder, men husk også at respektere andres! Er du i tvivl, så ring til Elevtelefonen.

Grooming – digitale børnelokkere

“Grooming” ligger sig lidt i forlængelse af det forrige afsnit om blufærdighedskrænkelser og seksuelle overgreb. Grooming er, når voksne prøver at vinde børn og unges tillid ved at udgive sig for at være et jævnaldrene barn på nettet. De kaldes derfor også for “digitale børnelokkere”.

Grooming er rigtig farligt. Den voksne kan forsøge at få dig eller dine klassekammerater til, at sende nøgenbilleder eller videoer til personen. De billeder og videoer kan efterfølgende blive delt eller brugt uden at du har givet tilladelse til det. Måske vil den voksne også true dig med billederne: “Hvis du ikke mødes med mig, sender jeg billederne til dine forældre og klassekammerater”. Her er det vigtigt at understrege, at du ikke har gjort noget strafbart ved at sende billederne eller videoerne af dig selv. Det er ikke din skyld – det er den voksne, der overskrider loven. Du må endelig ikke mødes med personen, selvom personen truer dig. Så kan det ende med at du også udsættes for et seksuelt overgreb. Sker det alligevel, er det ALDRIG din skyld, men det kan stadig ødelægge rigtig meget for dig i mange år fremadrettet. Den voksne kan derfor med rette komme mange år i fængsel – både for at dele dine billeder og videoer, men i høj grad også for seksuelle eventuelle overgreb.

Oplever du noget lignende, skal du derfor straks sige det til dine forældre eller til dine lærere, eller ringe til Elevtelefonen. Husk, at det ALDRIG er din skyld. Stå fast ved din ret til en god barndom og et godt skoleliv – det gør vi hos Elevtelefonen.

Digital æreskrænkelse

Hos Elevtelefonen taler vi engang imellem med børn og unge, som har været udsat for det man kalder “æreskrænkelse” på deres skole. Et eksempel på æreskrænkelse kan være, hvis en anden elev logger sig ind på din Facebook-profil, uden at du ved det – et såkaldt “facerape”. Her stjæler personen dine billeder, eller skriver måske frække eller pinlige beskeder på dine vegne. Ting som kan ydmyge dig, og gøre dig rigtig ked af det. Udsættes du for den slags ulovligheder, skal du sige det til dine forældre eller til din lærer. Ring også gerne til Elevtelefonen. Vi lytter og rådgiver, så du ikke skal sidde alene med dine bekymringer.

Dine rettigheder på nettet

Uanset om du udsættes for digital mobning, afpresning eller fysisk vold i skoletiden eller når du har fri, har du som barn og skoleelev i Danmark masser af rettigheder. Du er både beskyttet af alm. lovgivning, persondataloven, loven om brevhemmelighed, folkeskoleloven m.m.

Det kan imidlertid være vanskeligt at gennemskue. Og det er her Elevtelefonen kan hjælpe. Vi kan give dig redskaberne til at kæmpe imod digital mobning både på din skole, men også efter du har fået fri – i samarbejde med klassen, din familie og lærerne. Vi lytter, rådgiver og hjælper så meget vi overhovedet kan – for alle børn og unge har ret til et godt skoleliv og en lykkelig barndom og ungdom!