Det kan være svært at finde ud af hvad man skal efter man har færdiggjort grundskolen. Heldigvis sidder rådgiverne hos Elevtelefonen med en god viden om de forskellige valgmuligheder, samt kendskab til hvor de kan guide jer hen for mere viden!

Baggrund

Der blev for nogle år siden skåret i den individuelle vejledning, der skal være med til at give eleverne muligheden for at danne et velovervejet valg angående ungdomsuddannelse. For passer man bedst til teknisk skole, et år i 10. klasse eller udveksling i Argentina? Mulighederne er utroligt mange, og det kan være enormt svært at overskue hvad der er det ”rigtige valg” – hvis det nu findes. Det resulterer blandt andet i, at rigtig mange ender med at vælge STX, det almene gymnasium, som den nemme løsning.

Der findes en masse forskellige værktøjer, der kan hjælpe elever i folkeskolen med at blive klogere på fremtiden. Dog gør den begrænsede tid med en uddannet vejleder sommetider, at eleverne ikke kender godt nok til disse værktøjer og benyttelsen af dem. Det betyder altså at mange måske bliver påvirket af deres venner, forældre mv., hvilket selvfølgelig ikke kun er en dårlig ting. Dog er det vigtigt at danne sig noget viden om sig selv og sine egne kompetencer, og få matchet det med viden om ungdomsuddannelserne. Sådan får vi flest unge til at få en succesoplevelse med uddannelse efter folkeskolen.

Viden på området

Kollektiv uddannelsesvejledning er obligatorisk i alle folkeskoleklasser. Dog er den individuelle rådgivning øremærket til de elever, der i 8. klasse bliver erklærede ’ikke-egnede’ til en ungdomsuddannelse. Det anslås af ministeriet, at være cirka 20% af en 8. klasses årgang – et tal, der desværre har ligget væsentligt højere de senere år.

Flere undersøgelser viser, at folkeskolelærere (blandt andet) har en meget lille viden om erhvervsskoleområdet. Det betyder, at eventuel vejledning man søger hos sine normale faglærere, typisk vil pege i retning af STX, HHX eller HTX.

Sådan rådgiver vi

Når du ringer ind til Elevtelefonen, er det en af vores mange frivillige rådgivere der tager telefonen. Vores rådgivning er anonym, hvilket betyder at du ikke behøver at fortælle hvad du hedder.

Elevtelefonen er en rådgivningslinje, hvilket betyder at vi ikke kan give dig en løsning på dit problem, men at vi meget gerne vil hjælpe dig med at finde en.

Vi rådgiver efter en model, der lægger vægt på anerkendelse. For os er det vigtigt at vi i rådgivningen anerkender at problemet er der, men at der også findes en løsning. På den måde bevæger vi os fremad i stedet for at blive ved problemet.

Vores rådgivere er alle lige gået ud af grundskolen, og har derfor også selv stået i den situation du står I.

3 tips til at finde ud af hvad du nu skal

  1. Søg på internettet – https://www.ug.dk/6til10klasse har en masse fed vejledning, til hvad du har af nye muligheder.
  2. Føl efter – Selvom du føler at alle vælger en vej, er det vigtigt at du selv føler efter, og finder ud af om det også er den vej du skal vælge. Der er en masse forskellige muligheder, og mindst én af dem passer til dig.
  3. Snak med en du kender – Det kan være din kusine går på frisørskolen, og din nabo på HHX, og kan fortælle dig en masse om hvordan det foregår. Det kan være du kan blive inspireret!